„Kivették a méhemet a petefészkekkel együtt - meggyógyulni nem fogok... ”

2017. március 24. 11:50 - padrian

Világszerte március első napjaiban tartják a nőgyógyászat legrejtélyesebb betegségekének hetét, melynek kései felismerése meddőséghez vezethet, ugyanúgy, ahogy a vele történteket kendőzetlen őszinteséggel megosztó Andreánál is. Ő egyike a magyar nők azon 15%-ának, aki endometriózisban szenved.

 endometriozis.jpg

Nagyon régóta voltak már tüneteim, de a nőgyógyászom egyáltalán nem foglalkozott vele - vágott a közepébe Andrea. Így telt el három év, mire végre kiderült.

Hogyan?

Véletlenül. Csináltak egy laparaszkópiát, és utána állapították meg nálam a betegséget. Egyből kiderült, szövettanra nem is volt szükség.

Milyen tünetek jelentkeztek?

Nagyon durva, hihetetlen erős menstruáció! Ilyenkor felkelni sem bírtam, nem hogy dolgozni. Vénásan kaptam a fájdalomcsillapítókat.

Ekkor voltál…

Huszonkilenc éves. Mindent figyelembe véve, erről szól az elmúlt tizenegy évem.

Ez lett volna következő kérdésem. De volt bármilyen előjele nálad az endometriózisnak? Sejtetted, hogy erről lehet szó? Hallottál egyáltalán előtte a betegségről?

Ááá! Akkoriban még közel sem volt ennyire fejlett az orvostudomány, bár próbáltam utánaolvasni, mi is lehet a bajom. Ájulás, hasmenés, hányás. De ezekkel csak akkor kezdtek igazán foglalkozni, mikor végre diagnosztizálták a betegséget.

Endometrózis: a méhnyálkahártya szövete túlburjánzik, és az a méhen kívül, a hasüregben, a kismedencében, a petefészkek környékén vagy a hüvelyben is megjelenik. Az elnevezés az "endometrium" szóból származik, amely a méh belső felszínét borító szövetet jelöli. Az endometriosis megbetegedés nem rosszindulatú rákos megbetegedés, hanem egészséges szövetnek nem szokványos helyen való előfordulását jelenti. A betegség kialakulásának oka egyelőre nem ismert, de kiválthatja stressz, mozgásszegény életmód, helytelen táplálkozási szokások, a késői szülés. Tünetei: menstruáció során alhasi, kismedencei fájdalom, ami azonban bekövetkezhet menstruációtól függetlenül is. Az estek több, mint harmadában meddőséget okoz.

Milyen gyógymódok jöhettek szóba így, hogy még az is feladta az orvosoknak leckét, mivel állnak szemben?

Nagyon sok gyógymódot kipróbáltam, mivel kezdetben még nem volt rá gyógyszer. Rengeteg különböző készítménnyel próbálkoztam, de egyik sem hatott, sajnos. 

Most viszont akkor gyógyszert szedsz?

Már nem, mert januárban kivették a méhemet, a petefészkekkel együtt. Így leállhattam a gyógyszerrel, mert tünetmentessé váltam. Meggyógyulni azonban sohasem fogok.

Szóval… gyógyíthatatlan.

Soha nem lehet gyógyultnak tekinteni. Ahogy említettem tünetmentesnek tekintenek, de ez a betegség örökre fennáll. Az endometriózisos szigetek, amik egykor kialakultak, ott is maradnak örökre, csak nem lesz, ami táplálja őket, mert nincs menstruációm. Korábban kaptam hosszú hatású gyógyszereket, amit havonta a hasamba ültettek, be a bőröm alá, de utána ugyanúgy műtétek sorozatát hajtottak végre rajtam, ahogy előtte is. 

Pontosan hány beavatkozásról beszélünk?

Hétről. Hét hasi műtétről. A belemben is találtak, emiatt lett sztómám.

 

endometriosis2.jpgforrás: hormontanacsado.hu

Miután anno szembesültél a helyzeteddel, reménykedhettél még gyerekvállalásban?

Korábban már született egy gyermekem, aztán azonban a betegségem is belejátszott, hogy elvetéltem. A méhem eltávolítása után pedig ugye…

Tudsz arról, meddig kezelhető még úgy a betegség, hogy egy nőnek ne kelljen lemondania a gyermekáldásról?

Különböző stádiumai léteznek. Én már a harmadikban voltam, amikor kiderült. Nyilván minél előbb fedezik fel, annál nagyobb az esély a meddőség elkerülésére. Nekem már túl késő volt. Azt mondják, ha egy éven belül észreveszik, akkor még jók az esélyek.

 endio_1.jpg

A megdöbbentő történet után felkerestük Dr. Nagy László nőgyógyász-szakorvost, hogy avasson be bennünket, lehet-e bármit is tenni megelőzésképp, és mondja el azt is, milyen kezelésekkel őrizhető meg a remény a gyerekvállalásra, miután nyilvánvalóvá vált a betegség.

"Sajnos nem tudjuk megelőzni, egyszerűen nem lehet rá felkészülni. A pácienseim elsősorban erős fájdalmakra, illetve abnormális vérzésre panaszkodnak, és nem csak a menstruációjuk alatt, hanem közösülés, vagy akár vizelés során is. Ezek után következik egy nem túl egyszerű folyamat, mert szövettani vizsgálat szükséges. Meg kell keresni az endometrikus helyet - ez leggyakrabban a kismedencében fordul elő, de a szervezetben nagyon sok helyen találhatunk még - és egy kis darabot ki kell vágni. A felismerést követően létezik hosszú távú, gyógyszeres kezelés, esetleg sebészeti beavatkozás, ekkor kimetsszük a beteg területet. Minden attól függ, hogy mi a terve a páciensnek, milyen gyorsan akar gyermeket. Amikor rövid időn belül szeretne babát, akkor a GnRH-analóg kezelést alkalmazzuk."

Azért a végére bevallunk valamit: a témával magunktól nem foglalkoztunk volna, „felsőbb utasítást” kaptunk. Azt is beleszámítva, hogy többünknek fogalma sem volt róla, hogy az endometriózist eszik-e vagy isszák (közben elfutottam a nyomtatóhoz, már elkészült a szegénységi bizonyítványunk), rájöttünk, olyan témát kaptunk, amelyben érdemes elmerülni.

Nem utolsósorban arra is rájöttünk, hogy igenis van értelme a különböző emléknapoknak és heteknek. Roppant elcsépelt és sok esetben butaság is, de ez esetben igaz: ha az ilyen kezdeményezések csak egy ember figyelmét keltik fel, aki ezután tudatosabban figyel embertársaira, netán elkezd adakozni vagy önkénteskedni, és ezzel tevékenyen is részt vesz egy betegség vagy káros jelenség elleni küzdelemben, akkor már legalább egy apró cél megvalósult.

Ettől a héttől kezdve a Freedomb szerkesztősége már biztosan tudatosabb.

komment
süti beállítások módosítása