Amazon Foci, örömfoci!

2017. május 05. 11:48 - Galavits Patrik

img_20170427_181329_hdr.jpg

Mit gondolnak ma Magyarországon a női labdarúgásról? A profiról – ha van is vélemény – ritkán hízelgő, arról pedig már végképp ritkán esik szó, hogy amatőr női foci is létezik. Pedig van, sőt már egy korrekt kis műhelyt is kapott. Az Amazon Foci edzésén jártunk.

De ne legyünk igazságtalanok a közvéleménnyel. Valóban viszonylag kevés nőről hallani, aki – hacsak nem valóban futballista – azzal ütné el szívesen a szabadijét, hogy a társaságával kibérel egy pályát hetente egyszer és ádáz csatákat vívnak a gólokért.

Azt is nehéz belőni, hogy hányan lehetnek olyanok a magyar nők közül, akik szívesen ütnék el az idejüket egy kis focival, de nem találnak maguknak társaságot hozzá. Budán ez az Amazon Focinak köszönhetően már nem jelenthet problémát.

„Van, aki 50 évesen dönti el, hogy elkezd focizni úgy, hogy előtte kis túlzással még labdát sem látott” – mondta az amatőr fociklub ismertetését Mészáros Diána, aki egy haladó csoportban játszik.

Merthogy az Amazonba jelentkezőket tudás szerint osztják csoportokba: a teljesen kezdőket, a haladókat és a náluk is jobbaknak mind külön edzést vezényelnek, így biztosítva, hogy mindenki élvezze a foglalkozásokat és a saját szintjéhez mérten tudjon fejlődni.

Mi egy haladó csoport edzésére látogattunk. Aki most somolyog az edzés szót olvasva, azt biztosíthatjuk: a másfél órás tréning első fele komoly bemelegítésből, aztán különböző technikai elemek és passzok gyakorlásából állt, csak a legvégén osztották két csapatra egymás elleni játékhoz a tucatnyi Amazont.

img_20170427_180444_hdr.jpg

„Összesen 108 játékosunk van, akiket különböző csoportokba osztunk. Jelenleg kilenc különböző csapatnak vannak edzései. Van, aki teljesen kezdő és vannak olyanok, akik korábban akár nagypályán is játszottak. Nagyon vegyes a társaság, de nézz csak körbe az arcokon: mindenki mosolyog, ez az igazi örömfoci” – ezt már Bánk Gergely, az Amazon Foci ötletgazdája és vezetője magyarázza nekünk, miközben az egymás elleni játékot is figyelte és mondandóját meg-megszakította bekiabálásokkal, taktikai utasításokkal.

Bánknak valóban szívügye a klub. Két diplomával, közgadász végzettséggel és multinacionális cégeknél lehúzott éveket követően döntött úgy, hogy a labdarúgással is komolyabban fog foglalkozni. Edzői képesítést szerzett, aztán belevágott az Amazon Fociba, ma pedig már csak ezzel foglalkozik.

„Teljes embert igényel, ma már összesen kilenc csoportnak tartunk edzéseket. Most itt van ez a haladóbb csoport, utánuk jön még egy edzés, általában estébe nyúlóan itt vagyok” – mondta erről.

Az edzés közben nem állt meg, a lányok rendületlenül kergetik a labdát és látszik, hogy a tudatos felkészítés meghozta a gyümölcsét. Aligha gondolná bárki, de ezen az amatőr edzésen is látszott a szervezettség és a tudatosság. A szabad, egymás elleni játék során is minden játékos tudta a maga posztját. A kapusok erélyesen irányítgattak hátulról, a védők végig rutinosan posztjukon maradtak, nem vitte el őket a hév és rohantak előre. Minden tudatos volt és egyben mégis szabad. Aki azt hinné, hogy ez csak egy laza délutáni focizgatás volt, téved.

Folyamatosan váltották a kispályához illő felállásokat a csapatok, ha támadtak, akkor ahhoz illően álltak fel egy biztosító emberrel hátul, ha védekeztek, akkor pedig mindenki visszazárt a posztjához megfelelően. Begyakorolt figurákat és remek egyéni megoldásokat is láttunk, amelyek bizonyították, hogy itt az örömfoci mellett szakmailag is fejlődhet egy játékos. Több góllal befejezett, begyakorolt támadás is végigment az edzés során, tanítani való volt néhány remek háromszögelés és az, ahogy sokszor a csapatuk érdekét az egyéni teljesítményük elé helyezték azzal, hogy gólhelyzetben is a passzt keresték és általában ezek gólokkal végződtek.

img_20170427_180810_hdr.jpg

De meddig fejlődhet az Amazon?

„Jelenleg kéthetente vannak saját tornáink, akkor a több mint száz játékosunk felkészültségtől függően kerül vegyes csapatokba. Mindenhol vannak kezdők és haladók is. A hangulat mindig nagyszerű, a tornák és az edzések utáni közös programok pedig jelzik, hogy kiváló társaság is formálódik nálunk” – mondta Bánk.

Beszélt továbbá arról is, hogy a folyamatosan bővülő játékos- és edzőlétszám miatt – illetve mert szemmel láthatóan tényleg vannak, akik nagyot lépnek előre tudásban – hamarosan megpróbálkoznak nagypályán is megmutatni magukat.

„Szeretnénk egy NB II-es csapatot indítani, ezzel pedig már az országos vérkeringésbe is bekerülnénk. Komoly költségei vannak ennek, de a TAO sokat segíthet, illetve a tagdíjak is fontos alapját képezik a költségvetésünknek.”

Mi mást is mondhatnánk. Jöjjön az Amazonból az új Marozsán Dzsenifer!

komment
süti beállítások módosítása