Feltámadás előtt  

2017. március 27. 23:59 - Ribb Péter

stormzy.jpg

Hogy a szarba fogadnak el egy srácot egyöntetűen a londoni középréteg polgárai és a külső kerületek marginalizált csoportjai? Hogyan oldja fel az ellentétet egy 23 éves brit grime MC? Stormzy debütáló albuma a „Gang Signs & Prayer” adja meg a választ: azzal, hogy nem is próbálja megoldani a látszólagos  társadalmi ellentmondást. Csak mesél róla.

Stormzy, polgári nevén Michael Omari, D-Londonban nőtt fel Brixton és Croydon között Thorton Heathben. Ez pont az a hely, amelyet az olyan napilapok, mint a Daily Mail a bűnözésről és késelésről tesznek híressé. 11 évesen kezdett rappelni, a suliból többször kicsapták, volt már dolga droggal és van jó pár gengszter sztorija is. Annyi biztos, hogy hiteles.

Aztán hozta az eredményeket: 2013 Music of Black Origin; 2014-ben ismét elhozta; 2015 Legjobb alkotó, majd ugyanebben az évben a saját art poeticajaval a „Shut up”-pal a brit Top 10-be került. De celebrált már a Jóistennek a „Big for your Boots”-al is. Majd megjelent az album!

Az album nagyrésze szerelemről, származásról és ezek árnyoldalairól szól, VAGYIS ahogy ma szólnia KELL: egy jól megcsinált R’N’B-ként! De jól áll a rappernek, tud ő énekelni, meg minden mást is: lírai, poetikus, útkeresős, szakaszlezárós, elszámolós. De ha nem erről írna, akkor mégis mi inspirálna valakit, hogy alkosson és meséljen. Sorra veszi a fontos pillanatokat ("Blinded By Your Grace"), amelyben még gospel elemek is vannak a vallásos szövegeken keresztül, de az édesanyjának is szentel egy részt ("100 Bags"). A közös imába másokat is bevont, mint pl.: Wretch 32, ami az orgona hangokkal egy közösségi imaházból szól annak, akinek van füle hozzá...

Az album egy igazi gyónás. Egy srác elmeséli nekünk az életét, az elbaszott dolgait, a szürke hétköznapokat, a hallgatók pedig feloldozást adnak a bűnökre, hogy aztán mindent úgy csináljon, ahogy eddig. Főképp a grime-ot!

Stormzy meghalt, de feltámadt!

 

komment
Címkék: Peti
süti beállítások módosítása