Így eszünk mi – a Freedomb felmérése a táplálkozási szokásokról

2017. április 14. 12:32 - padrian

 kaja_nyitokep.jpg

Enni, vagy nem enni? Ez itt nem is kérdés. Akkor nemesebb a test - és benne a lélek -, ha tűri a sűrű kísértéseket, nem engedve nekik és a gyomrot vízzel, zöldséggel és gyümölccsel pakoljuk teli.

Amióta az emberek nagy része vagy allergiás- vagy épp érzékeny valamire, egyre inkább előtérbe kerül az egészséges étkezés, az arra irányuló igény, sőt annak tudománya. Az szinte bizonyos, hogy a 21. század táplálkozási szokásait (is) nagymértékben befolyásolta /befolyásolja, hogy már szinte semmire sincs időnk. Épp a minap kaptam magam azon, hogy a reggelimet, majd jó pár órával később a vacsorámat is A és B pont között, szó szerint rohanva sikerült elfogyasztanom. Bár ez így talán túl enyhe kifejezés, mert inkább egyben, mint egy porszívó nyeltem le a croissant és a burgert. Mert elkésni ugye nem lehet. De ugyan ezt tapasztaltam Londonban is, ahol az emberek délben lerohannak az irodáikból a közeli büfékbe, kiveszik a hűtőből az előcsomagolt szendvicset, vesznek mellé egy doboz üdítő (de az is lehet, hogy ezt így "menüben" kapják), és míg visszanyargalnak a munkahelyre, pont megebédelnek, a műanyag csomagolást és a fémdobozt a bejáratnál elhelyezett szelektív gyűjtőbe még épp be tudják dobni.

És pont ez a rohanó világban élés vesz rá minket arra, hogy igyekezzünk odafigyelni magunkra, többek közt egészségtudatosan táplálkozzunk. Legalábbis, szerkesztőségünk által készített kisebb felmérésből ez derül ki.
Kérdőívünket több mint ezren töltötték ki, így habár a reprezentativitást nem vállalhattuk, mindenképpen széles képet kaphattunk a magyarok táplálkozási szokásairól.

via GIPHY

Betegségek és táplálkozás

Ha diéta és táplálkozás, akkor mindenképpen fontos megszólaltatni egy orvost. Mi dr. Mercz Gabriella belgyógyászt és háziorvost kérdeztük. Elsősorban arra voltunk kíváncsiak, hogy milyen, amikor valaki betegség miatt, kényszerből szorul diétára.


„A betegségek közül például a cukorbetegség az, amelynek az alapja a diéta.
Tapasztalat az, hogy ha valakiről kiderül, hogy cukorbeteg, megrémül, amikor tájékoztatást kap a nagyon szigorú diétáról. A diéta alapja, hogy nem ehet kristálycukrot, és a szénhidrátot kell megszorítani. – mondta Mercz.

"Nagyvonalakban kevés krumplit, rizst, tésztafélét és péksüteményt ehet.  Meg kell szorítani a gyümölcsfogyasztást is a gyümölcscukor miatt.  Természetesen alkoholt és üdítőt sem szabad fogyasztani.
Amit egy cukorbeteg főképpen fogyaszthat: fehér húsok és zöldségek, ivásra pedig a víz az ajánlott.


Tünetei:
-Sok folyadékfogyasztás
-Sok vizeletürítés
-Szájszárazság
-Viszketés
-Fogyás
Ha valakinél ezek a tünetek jelentkeznek, akkor egy rutinvérvétel kimutatja, ha a betegség fennáll.
Ahhoz képest, hogy manapság milyen gyakori a cukorbetegség, a kérdőívet kitöltők közül csak néhány százalékuk tartja a cukorbetegség miatti diétát.
A cukorbetegségen kívül még csak felsorolás szintjén néhány betegség, melynek szintén diéta az alapja:
-laktózintolerancia
-glutenérzékenység
-ételallergiák

A betegek többsége természetesen nem szeret diétázni" - zárta gondolatait a belgyógyász.

Egyél pizzát és fogyj...

Azon férfiak közé tartozom, akik készülnek a nyárra és ezzel együtt készítik a beach body-t is. Persze az esetemben nem kell túlmisztifikálni, egyszerűen le akarom adni a sörhasamat, hogy a következő télre újra feltankolhassam. Mielőtt nekiálltam volna eszeveszett felülésekkel és lábemelésekkel kínozni magam, tájékozódtam a dietetikus piacon, hogy milyen diétával egészítsem ki a gyötrelmeimet.


Így esett a választásom a kaloriabazis.hu-ra. A történet egyszerűbb, mint a Jancsi és Juliska, mivel van egy hatalmas adatbázis, ahol napi szinten követni tudjuk az elfogyasztott élelmiszereket. A kelképoszta főzeléktől kezdve, a lidles bambuszmártásos olajos halon át a Mari néni jonagold almájáig minden fent. Nem kell mást tennünk csak egy precíz konyhai mérleggel meghatározni a súlyát és már mehet is be a naplónkba! A profilunk alatt adhatjuk meg a fogyás mértékét, amely a testi adottságaink alapján van kiszámolva.
Két hónap alatt öt kilót fogytam. Nagyjából tartom magam a heti 0,5 kg-os fogyáshoz, amelynél még nem érzem azt, hogy mindjárt felfalom a hűtőajtót.


A kalóriaszámlálás nagy tanúsága, hogy ehetünk egész nap pizzát vagy Nutellát, a lényeg, hogy ne haladja meg az előre meghatározott napi kalóriát.
Éppen ezért még egészségtudatosan sem kell étkezni a fogyáshoz:


1_diagram.jpg

1 Egyáltalán nem - 5 Kifejezetten igen

Természetesen a testünk egy idő után biztosan vészjelzést adna le a különböző vitaminok és ásványi anyagok iránt, de a matek egy nagyon egyszerű logikán alapszik. Kevesebb kalóriát bevinni, mint amennyit elégetsz = fogyás.

 

No de, mi az ami segíthet?

1. A víz:

viz.jpgÉn minden étkezést egy nagy pohár vízzel kezdek, mivel előbb elérem a telítettség érzésemet. Valamint komoly 20 évembe tellett megfigyelni magamon, hogy ha szomjas vagyok, akkor is legelőször valami szilárddal akarom a szomjúságot oltani, nem pedig vízzel, ami megint csak felesleges kalóriákat jelent. És igen, kell az a napi 2 liter egy 183 cm-es 85 kg-os férfinak. Hogy kinek mennyi ajánlott, annak az online doki megmondja.

2. A gyümölcs

gyumolcsfogyasztas.jpg

Ejnye, bejnye: havi rendszerességgel, ez kevés lesz. Egy német statisztika arról számol be, hogy a lakosság 44 százaléka naponta megeszik egy gyümölcsöt vagy zöldséget. Nem vagyunk sokkal lemaradva, de a 37,5 százalék még mindig a kisebbik része a diagramnak

3. És igen: a CUKOR

A dietetikusok igazán szép munkát végeztek. Köszönjük nekik! Elérték ugyanis, hogy megtudjuk határozni azokat a csoportokat, amelyek károsak lehetnek egy bizonyos mérték felett:

cukor.jpgA sok különböző diéta viszont még azt mutatja, hogy nem sikerült maradéktalanul a fejekbe súlykolni, hogy nem lehet csak fehérjét enni, mert az pótol mindent, mert annak is rengeteg hátulütője van (lásd: Atkins-diéta). Ha fogyásba, egészséges életbe fektetjük a tőkéinket, akkor bizony mindenhonnan nyesni kell arányosan. Mert kell a szervezetnek a zsír, a szénhidrát, a fehérje és még a cukor is.

A kérdés: mit, hányszor, mikor és mennyit? Ennek megválaszolására egy személyi edzőt, Tátrai Bencét hívtuk segítségül.

 

Az edző megmondja...

Mire kell odafigyelnünk, hogy egészséges, rendszeres legyen az étkezésünk?

Sokszor keveset. A napi ötszöri étkezés a legegészségesebb. Ügyelni kell rá, hogy akár diétázik valaki, akár nem, szénhidtátot is juttasson a szervezetébe.

Mely ételek azok, amelyek hozzájárulhatnak a helyes táplálkozásunkhoz a szénhidráttartalmukkal?

Az alacsony glikémiás indexxel rendelkező táplálékok, jótékony hatásúak szervezetünkre, ezek hosszan szívódnak fel a testünkben, így nem emelik meg az inzulin szintet pl:. barna rizs.

Kérdőívünkben a válaszadók  56 százaléka 1-2 liter között fogyasztanak vizet. Ez milyen aránynak számít?

Ez kevés. A helyes vízfogyasztás naponta 30kg/1liter. A rendszeres fogyasztással a koncentráció zavart, a dehidratáltságot és a fáradékonyságot is meg tudjuk előzni.

Zsírt vagy olajat használjunk az ételek elkészítéséhez?


Mindkettőt, de a legfontosabb, hogy az étkezésünkben renszeresen jelenjenek meg a telítetlen zsírok. pl.: tökmagolaj, lenmagolaj, olivaolaj, avokádó olaj.

dieta.jpg

Közeleg a nyár, így mindenki hajt a tökéletes testért, és így lesz gyakori ebben az időszakban a kemény diétázás. Ebben az esetben mit szoktál tanácsolni a klienseidnek?

Rövid távon mehet a diéta, de hosszú távon nem kifizetődő, így mindenképp az életmódváltást szoktam javasolni.

Bence összeállított számunkra egy napi egészséges étkezési tervet:

Reggeli:

Zabkása magvakkal, aszaltgyümölccsel, mákkal, és mézzel. 

Tízórai:

Gyömölcsök, tojás. Ha tehetjük inkább délelőtt fogyasszuk el a szénhidráttartalmú ételeinket. 

Edéd:

Rostonsült csike, köletnek barna rizs, párolt zöldség, friss saláta leöntve egy kis oliva olajjal. 

Uzsonna:

Fahéjjal megszórt alma, zöldség, magvak.

Vacsora:

Kerüljük a szénhidráttartalmú ételek fogyasztását. Egy kis tonhalsaláta vagy ananász túróval ideális lehet vacsorára . Fontos, hogy lefekvés előtt három órával étkezzünk utoljára.

esti_kaja.jpg


Szerkesztőségünk a kérdőívek visszaérkezése előtt úgy gondolta, sokkal lesújtóbb eredményekkel szembesülünk majd. Ehhez képest azt láttuk, hogy a több mint ezer kitöltőnk meglepően egészségtudatosan él, illetve birtokában van az alapvető tudásnak ahhoz, hogy változtasson rossz szokásain. Ez pedig nagyon fontos, hiszen az egészséges egyén boldogabb, kiegyensúlyozottabb ezáltal pedig egészségesebb társadalomhoz is hozzájárul.

via GIPHY

 

 

 

komment
süti beállítások módosítása