Pannonhalmi idegenvezetés

2017. április 21. 21:24 - Ribb Péter

                Nagy szeretettel köszöntöm a látogatókat az ezeréves bencés apátság otthonában, Pannonhalmán! Az egyórás vezetés alatt körbejárjuk és belesünk az apátságba, megnézzük a kilátót és a pincészetet is. Sok a látnivaló, szedjék a lábukat és ne maradjanak le! A mobilokat kérem kapcsolják ki, nem lesz rá szükség.

pannonhalma_bences_apatsag.jpg

Ha valaki megnéz egy térképet 1965-ből, akkor láthatja, hogy Pannonhalmának még híre hamva sincs, annál inkább Győrszentmártonnak igen. Ugyanis a falut (2000-től várost) 1965-ig Győrszentmártonnak nevezték. Az apátság viszont már 1865ben felvette a Pannonhalom ill. Pannonhalma nevet. De volt a helynek becsületes latin neve is: „,monasterium sancti Martini in monte sacro Pannoniae…” (Pannónia szent hegyén fekvő szent Márton monostor). 

De kik azok a bencések és ki az a Szt. Márton?

Nos, jó kérdés. A bencés rendet Nursiai szent Benedek alapította, 529-ben pedig az első közösségét Monte Cassino hegyén. Ha jól figyelnek, észrevehetik, hogy mi is egy hegyen állunk, habár nem olyan magas, mint Monte Cassino (520m), Pannonhalma tengerszintfelett 300 m-en fekszik. A hegynek nagyon fontos szerepe van a középkori teológiában. Úgy gondolták, hogy a hegy az ég és a föld találkozási pontja, a hegyen élő ember úgy érzi, hogy közelebb van istenhez. Szóval ezek a megfontolások hozták létre 996-ban a rendet az ország ezen pontján.

Igen, mielőtt elfelejtem. Szt. Márton egy római veterán katona fia volt és persze ő is katona lett később. Leginkább úgy lehet megismerni a különböző ábrázolásokon, hogy egy lovon ül és épp a köpenyéből vág le egy darabot egy koldusnak. Mielőtt megkérdeznék, hogy miért kellett szétvágni azt a jóféle köpenyt, hát azért, mert Márton tulajdonának a fele a római légióé volt, a másik fele pedig a sajátja. Így amikor odaadta a fél köpenyt, akkor szimbolikusan mindenét odaadta.

Bazilika

3e7e0490.jpg

 

Szóval van ez a hely. A középkorban ez több volt, mint egy hely. A térnek egy olyan kis része, amely beszélte az „ég nyelvét”, hiszen maga templom is be van építve a csillagok és égitestek mozgásába. A belső tér K-Ny-i tengelye úgy épült meg, hogy a védőszent napján (Szt. Márton napja – nov. 11) a felkelő nap fénye, a szentély feletti onyx ablakon áthatolva ilyenkor világítja meg a teret legjobban. Persze mindegyik kor hozzátett vagy elvett valamit az apátságtól. Így a későbbiekben már nem volt ilyen fontos szerepe a térnek egészen a 21. századig. Új korszak, új koncepció! És igen, ahol vagyunk az nem múzeum, az még ma is egy éló közösség otthona, akkor miért ne alakítsuk tovább az egészet, ahogy az idáig szokás volt?

Pár éve volt egy hatalmas restaurálás a bazilika belső terében, ennek nyomai láthatóak mindenhol. Újra szerepet kapott a tér, mint szimbólum. A legszembetűnőbb dolog, hogy a belső tér nincs egy szintben. Ennek az az oka, hogy a szintek a különböző „beavatottságott” jelölik. Legalul van a keresztelő kút, ahol a gyermek a katolikus egyház tagja lesz, majd a következő szinten vannak a padok, ahol a hívek helyezkednek el. A 3. szinten már a szerzetesek vannak és legfelül pedig a szentélyben a Tudjukki.

Kilátó

boldog_mor_kilato_2.jpg

 

Menjünk ki a friss levegőre és nézzünk körül. Íme, a Szt. Mór kilátó. Ott a Bakony, tiszta időben látszik a Kőris-hegy, arra pedig egészen Tatabányáig ellátni. De a lábunk alatt terül el a város, jelenleg közel 3600 lakosával.

 boldog_mor_kilato_5.jpg

 

Kezd csípős idő lenni, melegedjünk meg a pincében. A pannonhalmi borvidék mindig is a történelmi borvidékek közé tartozott, csak a kommunista idők segítettek ezt a tényt elfelejteni. A szerzetesek mindig is magukénak vallották azt a Szt. Benedeki bölcsességet a borfogyasztásról, ami úgy határozta meg a mértéket: „ami közelebb visz Istenhez, de nem távolít el”. 2003-ban újjászületett a borvidék Gál Tibor világhírű egri borász vezetésével. Egy olyan pincét hoztak létre, ami a gravitáció elvére épül. Miután elhordták a fél hegyet, majd beépítették a pincét és visszavitték rá a földet, a szőlő legfelólre érkezik be a földekről. Majd préselés, miegymás, és a must egyenesen lecsorog a tartályokba, ahol isteni nedüvé érik. A kínálat mára már elég széles pocakú lett. A fehér boroktól kezdve a legjobb vörös borok társításán át a prémium kategóriás Infusioig mindent megtalálunk.

 foto-312.jpg

Melyikkel kezdjük?

komment
Címkék: Pannonhalma Peti
süti beállítások módosítása